Engine Power Loss after Car Wash

1986-1995 : 200TD, 200CE, E200, 260E, 300E 2.6, 300E 2.8, 300E, E320, 400E, E420, 500E, E500, 300CE, E320, 230TE, 300TE, 300D 2.5 TURBO, E300 DIESEL, 300TD, 300E 4MATIC, 300TE 4MATIC, E36 AMG
Post Reply
User avatar
PeterKathy
S Class
Posts: 94
Joined: Sat 02 Oct, 2010 7:11 pm
Model you own: w124

Engine Power Loss after Car Wash

Post by PeterKathy » Tue 06 Mar, 2018 6:35 pm

We have a 300e 24v.
After the carwash, the engine experienced a power loss when under load.
Idle is fine, when asked for power above ~1400 - 2200 rpm, it has none.
After driving for about 8 - 10 minutes all was restored.
The day was relatively warm (for a Canberra day) approx 21 degrees.

This has happened before during the last rainstorm in late February coming from Sydney.

We have checked the rotor and dizzy for anything obvious, nothing to show....

Open for suggestions

Peter and Kathy

User avatar
Christo C
Pagoda
Posts: 115
Joined: Fri 04 Jul, 2014 9:24 am
Model you own: w124
Location: Sydney [Beaconsfield]
Contact:

Re: Engine Power Loss after Car Wash

Post by Christo C » Tue 06 Mar, 2018 7:03 pm

That sounds like water is entering your ignition system - the coil, distributor or the high tension wiring.
Water could also be entering the ignition control unit (near the coil) or the ECU (likely located on the firewall behind the battery).
If the car is old many of the ignition components deteriorate; often getting fine (invisible) cracks - replacing ignition wiring (high tension leads) and distributor cap may be necessary.
Spraying water repellant (such as WD40) around those components may help when the problem occurs.
~Christo
1986 230E W124.023 M102.982 ~290,000km Thistle Green Saloon "Janis"

User avatar
Bartman4800
300 SLR
Posts: 1849
Joined: Fri 10 Oct, 2008 12:10 am
Model you own: w111
Location: Perth WA

Re: Engine Power Loss after Car Wash

Post by Bartman4800 » Tue 06 Mar, 2018 8:00 pm

An old trick is to run the car at night, and open the bonnet on a very dark place

You should be able to see any blue sparking where any HT parts are losing the charge to the environment.

You can spray a little bit of water on suspect parts, but if you do that switch off the engine first.


Regards, Bart
1963 220 Sb Sedan "Kermit" (Australian Assembly)
1960 220 Sb Sedan "Zum Schlachten" (Early German Assembly, with a torsion bar spring for the bonnet) - Stored in Country WA
1981 Subaru Brumby 1.8 with Weber and 5-speed box "little utie" - Sold to another enthusiast!
2006 Ford Focus "daily driver"
2002 VW Passat V6 30V Station Wagon (SOLD - This car into a money pit)
2011 Kia Sportage "Missus commuter Bus"
2002 Mitsubishi Rosa Bus (converting it to a motor home)

User avatar
Ivanerrol
Mercedes Demigod
Posts: 5782
Joined: Sat 12 May, 2007 3:21 pm
Model you own: w204
Location: Melbourne

Re: Engine Power Loss after Car Wash

Post by Ivanerrol » Tue 06 Mar, 2018 8:59 pm

Check your fuel pump area. Make sure water is not getting in there and causing issues.
Coil is lowest in the engine area. Have you an engine cover underneath? Some cars are missing these.
Suspect coil to distributor lead. Check that lead. It should be nice and flexible it’s whole length. If there is any hard areas along the lead replace it. Check the rubber boots to ensure there’s no cracks. Check the coil low tension side contacts for verdigris or rust. Check your battery for vertigris. Make sure your alternator connections are tight and free from corrosion.
W211 - E240
W204 - C280
Departed
W202 - C200, C180, C180
W126 - 380SE , 380SE (Ex SA Import), 560SEL
W124 - 300e, 260e (ex Japan)
W111 220s (Indonesia) 4 speed manual column shift
W123 230
W116 450SEL
W140 420SEL
W210 E240, E240
W209 CLK 240
W201 190e 2.6 (ex U.K.)

User avatar
brette013
C Class
Posts: 32
Joined: Tue 22 Dec, 2015 12:48 am
Model you own: w124
Location: Brisbane, QLD

Re: Engine Power Loss after Car Wash

Post by brette013 » Fri 30 Mar, 2018 4:11 pm

Have you checked behind the distributor dust cover (e.g. the plate behind the rotor)? Moisture tends to get stuck behind it, causing the ignition system to be a bit crap until it dries out.
brette013

Post Reply

Return to “W124”